DESCRIPCIÓ DEMOSTRACIONS OFICIS
A més del seu patrimoni cultural, el poble de Guimerà també està orgullós del seu sector productiu. Per comprovar-ne la qualitat i aprendre com s’elabora, Viu Guimerà organitza unes demostracions d’alguns d’aquests oficis, on mitjançant una visita guiada descobrirem com es premsa l’oli d’oliva, com s’assequen els embotits o com és un forn de pa tradicional. Al final de la visita es podrà fer una degustació de productes en alguns dels establiments, si la normativa COVID del moment ho permet.
Lluitant a contrarellotge contra el despoblament des de l’associació Viu Guimerà intentem tenir cura i potenciar els nostres productors i oficis perquè pervisquin i continuïn donant vida al poble.
Condicions – Visita especial per a grups de màxim 8-10 persones. Es requereix un mínim de 2 persones. Cal reservar prèviament i es prega avisar amb antel·lació en cas de no poder assistir. Només disponible durant els dies esmentats. Fora d’aquests dies consultar amb cada establiment.
Preu – Gratuït
Per inscripcions i reserves – https://forms.gle/AY2DuTuUzic5qTMJAFormulari 👈🏼👈🏼👈🏼👈🏼
📍Com arribar a:
– Embotits Cal Francesc: Mapa
– Olis Cal Jan: Mapa
– Forn de Pa Cal Canyo: Mapa
Més informació – A través del correu electrònic a viuguimera@gmail.com
🗺️ VISITES GUIADES
Per informació sobre “visites guiades al Museu i nucli medieval de Guimerà” truqueu al 659090413.
🍽️ RESTAURACIÓ
Restaurant Sant Jordi -722296552 o 973303378 – https://www.instagram.com/sant_jordi_guimera/
Bar el Cau -608502525 – https://www.instagram.com/el_cau_guimera/
Bar Moretes
🏠 ALLOTJAMENT
Ca l’Anxica – info@calanxica.com – 680 577 035
Cal Bovera – info@calbovera.com – 973303287 / 626 611 335
Ca la Pascola – gestio@calapascola.com – 609 95 66 36
COOPERATIVA OLI CAL JAN 🫒🫒🫒🫒 https://www.oliscaljan.com/
Visita cal Jan, un molí centenari d’elaboració tradicional d’oli verge extra d’olives arbequines obtingut pel sistema tradicional de molí de pedra, primera pressió en fred i decantació natural. Coneix el funcionament del molí i degusta aquesta joia daurada al teu paladar.
La família Armengol es dedica a l’elaboració d’oli d’oliva arbequina verge extra des de l’any 1928. Tot va començar com una petita emprenedoria per part del Francisco Armengol Boleda. La idea era poder abastir els habitants de Guimerà i contrades amb un producte de proximitat aprofitant la bona qualitat de les arbequines de la zona. Els inicis van ser durs, com qualsevol aventura, però a poc a poc Cal Jan es va anar fent un lloc entre els consumidors i ben aviat la venta es va estendre des de la Conca del Riu Corb a la resta de Catalunya.
Tot i la seva reduïda producció, només de temporada per garantir la qualitat, Cal Jan ha sobreviscut a l’arribada de les multinacionals a principis dels 70. Durant aquesta època moltes petites produccions locals van tancar i el procés es va centralitzar i industrialitzar.
L’any 1994 el molí va passar a mans dels germans Armengol però degut a circumstàncies de la vida ambdós ens van deixar fa uns anys. Actualment Cal Jan és en mans de la Mònica i la Mariona, les dues germanes casades amb els difunts germans Armengol. Això sí, la Maria (mare dels Armengol) sempre hi és per ajudar!
EMBOTITS CAL FRANCESC 🥓🥩🥓🥩 https://www.guimera.info/web/calfrancesc/
Visita a l’obrador d’embotits de Cal Francesc, coneix els seus secrets i assaboreix en primera persona alguns dels seus embotits d’elaboració pròpia.
Cal Francesc se’ls coneix principalment per la venda dels productes derivats del porc, especialment pels embotits. Tots els seus productes estan elaborats de manera artesana amb el saber fer del personal del nostre obrador, el que garanteix el seu alt nivell de qualitat. També elaboren productes de cuina casolana (canelons, croquetes…) amb una gran acceptació entre els seus clients. A la botiga també hi podreu trobar fruites i verdures del temps així com altres articles propis d’una botiga de queviures.
Remarcar la seva oferta de vins i caves procedents de diferents cellers de la Vall del Corb, especialment un vi autòcton de Guimerà, elaborat per l’Associació Viu Guimerà.
Al 1910 en Francesc Boleda va fundar la primera botiga a la Plaça Major de Guimerà. Ara, la tercera i quarta generació descendent del fundador, s’esforcen per superar-se dia a dia i així poder oferir excel·lents productes i el millor servei.
Tradicionalment a Guimerà, al igual que a tots els pobles d’aquestes contrades, al llarg dels temps cada casa s’ha elaborat els seus propis embotits extrets de la carn desossada del porc. Aquesta tradició ha anat definint un procés d’elaboració de cada producte cada vegada millor i es aquesta experiència i coneixement la que utilitzen per obtenir productes de molta qualitat.
Actualment, i degut a que la normativa actual no permet el sacrifici d’animals en llocs no autoritzats, es compra el porc en canal després de ser mort i preparat en un escorxador.
La llonganissa fresca, el fuet sec, el llom sec, el bisbe blanc, el bisbe negre, la botifarra de la llengua, la botifarra blanca, la botifarra negra, la botifarra amb ceba, la botifarra amb ceba i pinyons, la sobrassada i els xolisets, formen part dels embotits que elaboren de forma tradicional. Llom costelles, espatlles, pernil, cap de mort, culata, culata contra (gerret), tapa plana, cansalada, cansalada magra, son altres procedents del porc que també elaborem. També us oferim com a productes destacats les costelles, cuixes i mitjanes de xai i les hamburgueses que les fem de diverses maneres.
FORN DE PA CAL CANYO – “PRATS, més de 150 anys d’experiència i tradició” 🥖🥐🥖🥐 https://www.instagram.com/pratsguimera/
Som la família Prats-Llinàs, la 6a generació que dia rere dia ha escalfat el forn per fer el pa i els dolços tradicionals de tota la vida a Guimerà. Vols saber algunes curiositats de la nostra història? Heus ací el forn que escalfava la gent… Sempre ens ha agradat que la gent es senti com a casa seva, i sabem que això ja ens ve de lluny.
Antigament abans d’anar a treballar els traginers, gallinaires, gent del poble, artistes: com Jujol (deixeble de Gaudi), la Molla, Charles Pardell, Jaume Minguell, … venien a casa a “fer petar la xerrada”. Al vespre, quan els pagesos venien del tros alguns es portaven el seu plat per sopar a casa nostra i compartir l’àpat junts. Eren altres temps, i el fred no perdonava. Quan arribava l’hivern molta gent venia a escalfar-se i fins i tot a coure el seu menjar aprofitant l’escalfor que encara tenia el forn. Si el nostre forn pogués parlar… quantes anècdotes ens podria explicar! Quants moments compartits!
Els caragolets de “pa de terra”
Fa molts anys per Nadal la nostra padrina Tereseta va decorar el terra de l’aparador amb uns caragolets de pa. En veure’ls, una nena petita va demanar-li a la padrina que volia un “pa de terra”. Il·lusionada al veure la cara d’aquella nena, la padrina Tereseta i el padrí Ton van fer caragolets de pa per a tots els nens i nenes de Guimerà. Anys després, aquells nens i nenes que venien a buscar el caragolet de pa es van fer grans, i van tenir fills. El record que tenien dels caragolets, i que ens feien arribar, va fer reviure la idea dels nostres padrins. I va a ser llavors quan, el 10 de juliol del 2016, vàrem decidir renovar aquesta tradició perquè cada nou nat “naixes amb un CARAGOLET sota el braç”.
La “coca viatgera” de cal Canyo
La “coca de cal Canyo” és la nostra pasta més famosa, i la que mou més passions! Tothom que la probava tornava a buscar-ne per menjar-se-la o per fer-la provar a amics o parents. Tant es així que l’han provat a 4 continents!
I això no és tot…
Esperem que aquest petit viatge a casa nostra us faci sentir com a casa. Un viatge ple d’anècdotes i records que ens heu fet arribar també vosaltres, els clients. O… potser us hauríem de dir… amics? 😉 GRÀCIES FAMILIA!